Belediye Meclisinin 08.02.2024 tarihinde yapılan 8. seçim dönemi 5. toplantı dönemi Şubat ayı Meclis toplantısı 2. birleşiminin Komisyondan gelen raporlar bölümünde; İmar Komisyonunun 07.02.2024 tarih ve 127 sayılı raporu Başkanlık Divanı tarafından Meclise hitaben okundu.

İMAR KOMİSYON RAPORU

Rapor No : 127

Rapor Tarihi : 07.02.2024

Konu : Plan ve Proje Müdürlüğü’nün 167391 sayı ve 30.01.2024 tarihli yazısı.

KOMİSYON İNCELEMESİ

05.02.2024 tarihinde Meclis tarafından İmar Komisyonu’na havale edilen teklifte;

“Düğmeciler Mahallesi 340343344 adalar ve 342494 adalarının bir kısmı ile bir kısım tescil harici alana ilişkin 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği İtirazı 15.07.2023 tarihinde onaylanmış olup, yasa gereği 19.12.2023 ­ 18.01.2024 tarihleri arasında askıya alınmıştır. İlgi yazılar ile yasal askı süresi içerisinde söz konusu plan değişikliğine itiraz edilmiştir.

İlgi (a) itiraz dilekçesinde; “Kat Malikleri olarak ikamet ettiğimiz, İstanbul Eyüpsultan ilçesi, Düğmeciler Mahallesi, Düğmeciler Caddesi No:76­78 kapı numaralarında kayıtlı Eyüpsultan (Ulaşan KOOP.)Sosyal Konut Sitelerimizin bulunduğu 342 da, 78 parsellerde bulunan ( B­C1­ D )iskanlı blokların bulunduğu arsa yeşil alan olarak gösterilmiştir.

Bu uygulama ile hem imar haklarımız elimizden alınmıştır.

1. Plan tadilatı ile yapılan bu haksız uygulama ile kanunlara ve yönetmenliklere aykırı olan plan tadilatının iptal edilmesi, iskanlı blokların bulundukları 78 parseldeki düzenlenen mağduriyetlerin acilen giderilmesi için yeşil alanın iptal edilmesini,

2. Plan notlarında ki 17 ve 18 maddelerinin kaldırılmasını,

3. Belediyeniz binası karşısındaki BAHARYAKA Sitesine verilen emsal uygulamanın 342 ada ve 78 parsel içinde uygulanmasını,

5. Aksi halde yasal haklarımızı kullanacağımızı ihtar ederiz.

Gereği hususunu arz ederiz. Saygılarımızla.” denilmektedir.

İlgi (b) itiraz dilekçesinde; “Kat Malikleri olarak ikamet ettiğimiz, İstanbul Eyüpsultan İlçesi, Düğmeciler Mahallesi, celepoğlu sokak 35­37­39 kapı numaralarında kayıtlı Eyüpsultan Cem Blokları Emek Apt. Hilal Apt. Arzum Apt. Sitemizin bulunduğu 342 da, 80 parselin bir kısmı yeşil alan olarak gösterilmiştir.

Bu uygulama ile hem imar haklarımız elimizden alınmıştır.

1. Plan tadilat ile yapılan bu haksız uygulama ile kanunlara ve yönetmenliklere aykırı olan plan tadilatının iptal edilmesi, iskanlı blokların bulundukları 78 parseldeki düzenlenen mağduriyetlerin acilen giderilmesi için yeşil alanın iptal edilmesini,

2. Plan notlarında ki 16 ve 18 maddelerinin kaldırılmasını,

5. Aksi halde yasal haklarımızı kullanacağımızı ihtar ederiz.

Gereği hususunu arz ederiz. Saygılarımla.” denilmektedir.

İlgi (c) itiraz dilekçesinde; “Kat Malikleri olarak ikamet ettiğimiz, İstanbul Eyüpsultan ilçesi, Düğmeciler Mahallesi, Düğmeciler Caddesi No:76­78 kapı numaralarında kayıtlı Eyüpsultan (Ulaşan KOOP.)Sosyal Konut Sitelerimizin bulunduğu 342 da, 78 parsellerde bulunan ( B­C1­ D )iskanlı blokların bulunduğu arsa yeşil alan olarak gösterilmiştir.

2. Plan notlarında ki 16 ve 18 maddelerinin kaldırılmasını,

5. Aksi halde yasal haklarımızı kullanacağımızı ihtar ederiz.

Gereği hususunu arz ederiz. Saygılarımızla.” denilmektedir.

TALEP/SONUÇ: 15.07.2023 tasdik tarihli plana ait itirazların incelenerek 3194 sayılı yasaya göre meclise havalesini arz ederim.” denilmektedir.

KOMİSYON GÖRÜŞÜ

Komisyonumuzun yapmış olduğu inceleme neticesinde; İlgi itiraz sahipleri tarafından 9.9.2022 ­ 10.10.2022 tarihleri arasında askıya çıkarılan plana itiraz edilmemiş olup, itiraz edilen plan İSKİ itirazı doğrultusundan yapılan değişiklikleri kapsadığından Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği’nin 33. maddesinin 6.bendinde geçen ‘İlan ve askı süresinde yapılan itirazlar üzerine idarelerce, planlarda değişiklik yapılması halinde planın değişen kısımlarına ilişkin olarak yeniden ilan süreci başlatılır.’ denildiğinden itirazların reddine oy birliği ile karar verilmiştir.

Yüce Meclise arz olunur.

KARAR :

İmar Komisyonunun 07.02.2024 tarih ve 127 sayılı raporu oylamaya sunuldu. Yapılan oylama neticesinde oy çokluğu ile kabul edildi.