Eyüpsultan tarihinin, kültürel birikiminin, sosyal yaşama dair araştırmaların teşvik edildiği, kayıt altına alındığı EYSAM (Eyüpsultan Araştırma Merkezi), periyodik programları ve yayınlarıyla yerel yönetimlere örnek oluyor.

Kültür hayatının önemli isimleri EYSAM’ı ziyaret ederek, görüş alışverişinde bulunuyor.

Dr. Şakir Diclehan da, Eyüpsultan Belediyesi Araştırma Merkezi’ni (EYSAM) ziyaret ederek, konuşma yaptı.

Eyüpsultan Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürü İrfan Çalışan, EYSAM’ın çalışmalarını ve gerçekleştirilecek yeni projeleri anlattı.

Ziyarette, İstanbul'daki kent araştırma merkezlerinin özel şirketler ve yabancı kuruluşlarca kurulmuş olmasına dikkat çekildi.

EYSAM'ın araştırmacıların hizmetine sunduğu geniş arşivin içeriği, belgelerin kaynağı ve kataloglama sistemleri üzerine konuşmalar gerçekleştirildi.

EYSAM’daki çalışmaları ilgiyle takip ettiğini belirten Diclehan, Sezai Karakoç’la tanışmalarını, Diriliş dergisi ve Büyük Doğu’nun yayın hikayelerini, Üstad Necip Fazıl’la ilgili hatıralarını anlattı.

DR. ŞAKİR DİCLEHAN KİMDİR?

Doktora tezini; Erzurumlu İbrahim Hakkı ve Marifetname; üzerine yapan Diclehan, (1966) İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsünü (1970) ve bir yıl sonra da İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eski Türk Edebiyatı Bölümünü bitirdi. (1971)

1975 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eski Türk Edebiyatı Bölümü asistanlığı yaptı.

Üstad Necip Fazıl Kısakürek ve Üstad Sezai Karakoç üzerine konferanslar düzenledi, araştırmalar yaptı.

50 yıla aşkın zamandır Sanat ve Düşünce adamı Sezai Karakoç’un yanında bulunan Şakir Diclehan, Karakoç’a dair yapılan araştırmaların ilki olan “Sanat ve Düşünce Dünyası İçinde Sezai Karakoç”u yayımladı.

Sonrasında Ebubekir Eroğlu, Ali Haydar Haksal, Turan Karataş, Üstad Sezai Karakoç ile ilgili hemen akla gelen diğer değerli çalışmalara imza atan isimler.

Monna Rosa’dan Leyla İle Mecnun’a, Sezai Karakoç’un Gözüyle Necip Fazıl Kısakürek, eserlerini yayımladı.