EYSAM Sohbetleri’nin bu haftaki konuğu olan sanat tarihçisi ve araştırmacı Hülya Yalçın, Eyüpsultan’da çeşme ve sebil gibi su tesislerinin hikayelerini anlattı.

Eyüpsultan Araştırma Merkezi’nde (EYSAM) görev yapan Hülya Yalçın “İçimizden Biri” isimli programda, İstanbul’un fethinden sonra sur dışında ilk yerleşim yeri olan Eyüpsultan’da bulunan tarihi çeşme ve sebillerle ile ilgili detaylı bilgiler paylaştı.

Yalçın, Türk ve İslam toplumlarında çeşmelerin, temizlik ve su ihtiyacını karşılamak adına inşa edildiğini, yapılan çeşmelerin ait olduğu dönemin mimari özelliklerini taşıyan birer sanat eseri olduğunu belirtti.

Hülya Yalçın ayrıca, çeşme bakımından zengin bir yapıya sahip ilçe olma özelliği taşıyan Eyüpsultan’da tescillenen, tescili yapılmayan ve kayıp çeşmelerle ilgili görseller eşliğinde bilgiler aktardı.

Konuşmasında çeşmelerin, hat sanatının en güzel örneklerinin bulunduğu yapı unsurları olduğundan bahseden Yalçın, Eyüpsultan’da çeşme yapımının Fatih Sultan Mehmet zamanında başladığını ancak bu dönemden az sayıda örneğin günümüze ulaştığını, Kanuni Sultan Süleyman’ın yaptırdığı 3 çeşmenin bulunduğunu, sözlerine ekledi.

Yalçın ayrıca Mimar Sinan’ın İstanbul’a su getirmek için yaptığı kemerler, havuzlar, su terazileri gibi su yolları, yüzyıllara göre Eyüpsultan’da yapılan, duvar çeşmesi, namazgahlı çeşme, meydan çeşmesi, çift yüzlü çeşme gibi çeşme tipleri, mahallelere göre çeşme sayıları konularında da bilgi verdi.

Çok sayıda akademisyen ve vatandaşın katıldığı program sonunda ise katılımcılara söz verilerek konu ile ilgili görüş ve düşünceleri alındı.