Eyüpsultan Belediyesi tarafından her akşam teravih namazı sonrası Zal Mahmut Paşa Külliyesi’nde düzenlenen ‘Ramazan Sohbetleri’ programı birbirinden değerli konukların katılımıyla devam ediyor.

Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği Ramazan Sohbetleri’nin konuğu bu kez yazar Hayati İnanç oldu.

HER EVLAT ANNENİN ESERİDİR”

Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken’in de katıldığı ‘Can Veren Pervaneler’ isimli programda Hayati İnanç öncelikle, “Baş öğretmen annedir, her evlat annenin eseridir. Eğer anne yetiştirilmediyse başınız sağolsun, yapılacak hiçbir şey kalmamış demektir. Tam bir felakettir. Çocuk abdest almayı annesinden öğrenir, şehadeti öğrenir, iyiyi güzeli anneden öğrenir. Öğrenmenin ötesinde ana rahmindeyken istikamet alır. Dünyadaki en ağır sorumluluktur bu. Ve biz bu hususu biraz ihmal ettik” diyerek anneliğin önemi, annelerin önemi, annelerimizin hayatımızdaki yeri konularında düşüncelerini paylaştı, tarihte yaşanmış olaylardan örnekler verdi.

DİN, DEVLET VE AİLENİN ÖNEMİ

İnanç, konuşmasında Müslüman Türkler için tarih boyunca din, devlet ve aile kavramının da ne kadar önemli olduğunu anlattı.

HASTALIĞI BİLMEYEN ŞİFA BULAMAZ”

Müslüman Türklerin savaşla yıldırılamayacağını anlayan yabancıların Türkleri dize getirmek için aileyi çökertmeye çalıştıklarını belirten Hayati İnanç, buna karşı çok dikkatli olunması gerekliliğinden bahsederek şunları söyledi: “Hastalığı bilmeyen şifasını bulamaz. 200 yıldan bu yana ülkemizde olup bitenleri anlamadan çare üretemezsin.”

Programda ayrıca edebiyat ve şiir üzerine konuşma yapan, şiirler okuyan İnanç, ünlü şair ve edebiyatçıların yüzyıllar boyunca hafızalara kazınmış hikayelerini, tarihe geçmiş mısralarını dinleyicilere aktardı.

TANIMADIĞIN DÜŞMANLA SAVAŞAMAZSIN”

İnanç ayrıca konuşmasında iblis, nefs ve kötü arkadaş – kötü din adamı ile ilgili bilgiler verdi, bunlarla mücadelede nasıl bir tavır içerisinde olmamız gerektiğinden bahsederek şöyle konuştu:

“Şeytanı mağlup edemezsen yare kavuşamazsın. Mağlup etmek için ne lazım, tanımak lazım. Tanımadığın düşmanla savaşamazsın. İman küfrü bilenlerdedir. Tanımıyorsa dost zannedersin. En tehlikelisi odur.”

ÖLMEK FELAKET DEĞİL”

Ölümle ilgili de bilgiler aktaran İnanç, “Ölüm bir ihtimal değil, muhakkak. Muhakkak olacak şeyi oldu bilmek lazım. Ancak ölümü felaket zannetmek bir hata. Ölmek felaket değil, öldükten sonra başına gelecekleri bilmemek felaket. Ölüm bir bayram. Biniyorsun bir ata en merhametliye gidiyorsun.” dedi.

Program sonunda sahneye gelen Başkan Deniz Köken, Hayati İnanç’a teşekkür ederek hediye takdiminde bulundu.