Eyüpsultan Belediyesi’nin Ramazan ayı boyunca sosyal medya hesaplarından salı, perşembe ve cumartesi günleri yayınlanan “Eyüpsultan’da Ramazan Sohbetleri”nin son program konuğu Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken oldu.

Moderatörlüğünü Recep Demirkaynak’ın yaptığı, Eyüpsultan’ın manevi iklimini evlere taşıyan “Eyüpsultan’da Ramazan Sohbetleri”nde Başkan Deniz Köken, Ramazan Ayı boyunca Eyüpsultan’da yapılan çalışmalara değinerek, “Ramazan ayinda çalmadık kapı bırakmadık” dedi.

“BU PROGRAMLA EYÜPSULTAN ÖZLEMİNİ GİDERMEYE ÇALIŞTIK”

Programda Demirkaynak’ın sorularını yanıtlayan Başkan Deniz Köken, “Eyüpsultan’da Ramazan Sohbetleri” programıyla bir nebzede olsa vatandaşların Eyüpultan özlemini gidermeye çalıştıklarını belirterek şunları söyledi: “Herkese hayırlı Ramazanlar ve şimdiden tüm İslam aleminin Ramazan Bayramı’nı tebrik ediyorum. Ramazan ayının başlangıcından itibaren Eyüpsultan özlemi çeken bütün vatandaşlarımızın bu özlemini gidermek için sizlerle Zal Mahmut Paşa’nın avlusundan onlara seslenmek istedik. Eyüpsultan’da yaşayıp buralara gelemeyen, hem İstanbul’da yaşayıp buralara gelemeyen ve bir günde olsa Ramazan’da bu ülkenin çeşitli vilayetlerinden Eyüpsultan’a gelip iftar açıp tekrar memleketlerine döndüğünü bildiğim vatandaşlarımız için bu programı yaptık. Sizlerde çok güzel bir program çıkardınız teşekkür ediyorum. Sanatçı arkadaşlarımız ve hocalarımız, birbirinden değerli hatiplerimiz buradan güzel şeyler sundular”

“RAMAZAN AYINDA 25 BİN HANEYE ULAŞTIK”

Programda Ramazan ayı boyunca Eyüpsultan Belediyesi’nin yapmış olduğu çalışmalara değinen Başkan Deniz Köken, kapı kapı dolaşarak gıda dağıtımı ile 25 bin haneye ulaştıklarını vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti: “Bin civarında kapalı olan esnafa nakdi yardımda bulunduk. Bunun yanı sıra 250 bakkalda, 1000 vatandaşımızın 500 bin liraya yakın veresiye borcunu kapattık. Filyasyon ekibine 35 tane araçla destek olup, sağlık ilçe müdürlüğümüz ile birlikte temas içinde olduk. Çölyak hastalarına glutensiz gıda paketleri dağıttık. Bu süreçte vakıflar, dernekler, cemiyetler ile imece usulü çalıştık ve çalınmadık kapı bırakmamaya gayret gösterdik. Bizim Eyüpsultan’da mahalleler, sokaklar aile gibi herkes birbirini yaklaşık olarak tanıyor, birbirlerinin de ihtiyaçlarını gideriyorlar aslında. O yüzden biz biraz daha şanslıyız diye düşünüyorum.”

“OKUMAK GÜZELDİR, KİTAP OKUMA YARIŞMASINA BAŞVURU SAYISI 50 BİNİ GEÇTİ”

Programda Eyüpsultan Belediyesi tarafından iki yıldır düzenlenen ve büyük ilgi gören “Okumak Güzeldir” kitap yarışmasına da değinen Başkan Deniz Köken, “Bu yıl İstanbul genelinde yapmayı planlıyorduk ama gelen talepler doğrultusunda Türkiye geneline açma durumunda kaldık. Herhalde şu anda katılımcı sayısı 50 bini geçti. Yayınevleri kitap yetiştiremiyorlar. Aslında bizde bunu yapmak istiyorduk. Pandemide araya girince kitaplara sarılma arttı, daha da artar inşallah diyorum. Beş çeşit kitap var. Bu kitaplar okunduktan sonra o kitaplardan karma sorular soruyoruz. O soruların cevaplarını bilip dereceye girenlere ödüller veriyoruz. Sohbetler kelimeler azaldı, konuşmaların modları değişti, bunların hepsine çare olsun diye güzel Türkçemizi en iyi şekilde yazan geçmiş dönem ve yeni dönem yazarlarından derlenmiş kitaplar seçtik. Dijital ortam bazı şeylerin kolay elde edilmesini sağlayınca düşünme melekemizi de haliyle kaybediyoruz. Kitap okumak düşünmeye, anlamaya, muhakeme yapmaya ve hafızanın başka şekilde çalışmasını sağlıyor. Bu kitap okuma yarışması aslında stresin olmadığı, güzel rekabetin olduğu, güzel Türkçeyi de en iyi şekilde hem okuyup hem anlayanların yarıştığı bir sistem gibi oldu” dedi.

“TRAFİĞİN YOĞUN OLDUĞU YERLERDE İFTARİYELİK DAĞITTIK”

Programda trafiğin yoğun olduğu yerlerde iftara beş dakika kala dağıtılan iftariyeliklerin vatandaşlar tarafından ilgiyle karşılandığını söyleyen Başkan Deniz Köken, şu açıklamalarda bulundu: “İnsanlar trafik sıkışıklığında stres oluyor. İftara az bir zaman kala o yol verip vermeme yüzünden tartışmalar oluyor. Oruçları sinirlerimize tutturmamız lazım, oruçları ruhumuza tutturmamız lazım. Bizde o hengameyi gördüğümüz için insanların evlerine giderken o sıkışıklıkta telaş etmemeleri için, trafiğin yoğun olduğu bölgelerde küçük iftariyelikler dağıttık. Bu 20 gün kadar sürdü, sonrasında kapanma nedeniyle ara vermek zorunda kaldık. Ayrıca arkadaşlarımız önceden tespit edilen evlere gıda paketleri götürdüler. Bunun yanı sıra 30 gün boyunca düzenli olarak devam eden sıcak yemek dağıtımımız da vardı.”

“HER MAHALLEDE KÜLTÜR EVİ OLSUN İSTİYORUZ”

Yapılan sosyal çalışmaların yanı sıra yapılan ve yapılmakta olan fiziki çalışmalar hakkında da açıklamalarda bulunan Başkan Deni Köken, “Öncelikle her mahallede bir kültür evi olsun istiyoruz. Bu çalışmamıza büyük mahallerden başladık. Kültür evlerinde hem bizim ESMEK’ler, sanat meslek edinme kursları, hem gençlerin birebir ders alabildikleri etüt odalarının olduğu, araştırma geliştirme yapabilecekleri küçük kütüphanelerin de olduğu alanlar var. Biz çocukların, gençlerin ve kadınların hepsinin yararlanabildiği, o mahallenin kendisinin kullanabildiği bir merkez oluşturmaya çalışıyoruz. Şu anda nüfusu 40 binin üzerinde olan mahallelerde başladık. Yaptığımız bütün tesislerinde bir köşesinde muhakkak kütüphane olacak.

“MATEMATİK EVİ’Nİ YAKIN ZAMANDA AÇACAĞIZ”

Ayrıca Matematik evi yaptık yakın zamanda açacağız. Matematiği sevdirmek için yaptığımız bir çalışma. Matematiği sevmezsek bu bilişim çağını kaçıracağız. Bizim gençlerimizin de matematik zekaları var, ama biz matematiği sevdirmedik. Bu iş sevmekle başlıyor, onun için rakamlarla dans ederek bu işi çocuklara sevdirirsek bana göre bu bilişim çağını en iyi şekilde geçiririz diye umut ediyorum” şeklinde konuştu.

“BİR SPOR SALONU VE İKİ HAVUZUMUZ BİTME AŞAMASINDA”

Fiziki çalışmalar içerisinde özellikle gençlerin spor yapabilecekleri alanları ilçeye kazandırma konusunda çaba sarf ettiklerine değinen Başkan Deniz Köken, ”Bu esnada bizim çocuklara, gençlere spor da yaptırmamız gerekiyor. Yaz spor okullarına hazırlık yapıyoruz. Bizim hiç havuzumuz yoktu havuzları yaptık. İki ay içinde açılacaklar inşallah. Bir spor salonu ve iki havuzumuz bitme aşamasında. Bizde 18 yaşın altıda 100 bin nüfus var. Çocukları spor ve kültürel etkinlikler gibi alanlardan çekerseniz bu sefer daha çok madde bağımlılık merkezi açmak zorunda kalırsınız. Karakolların, hastanelerin işi artar. Biz, Bağımsızlık Köyü adı altında madde bağımlılık merkezi de açtık. İlk yaptığımız işlerden bir tanesi, Adalet Bakanlığı ile ortak çalıştırıyoruz. İhtiyaç vardı yaptık, demek ki sorun var. Her şey gördüğümüz gibi değil, pencerelerin arkasında çok farklı hayatlar var.

10 OKUL İNŞAATI BAŞLATTIK. 36 NOKTADA İNŞAATIMIZ VAR

Bölgemizde ayrıca Bakanlığımız, valiliğimiz hayır sahipleriyle birlikte 10 okul inşaatı başlattık. Ciddi bir ihtiyaçtı, bu on okulu yapıp hizmete sokarsak en azından 10 yıl yeni okula ihtiyacımız olmaz. 400 bin nüfusun tamamına dokunmaya çalışıyoruz. Şu anda aralarında kültür merkezi, kültür evi, havuz, spor salonu, kreş, lokal ve sosyal tesisinde bulunduğu 36 noktada inşaatımız var” açıklamasını yaptı.

“ALLAH FİLİSTİN'DEKİ KARDEŞLERİMİZE YARDIMCI OLSUN”

Programın sonunda tüm İslam aleminin Ramazan Bayramı’nı kutlayan ve Filistin’de yaşanmakta olan insanlık dışı olaylara değinen Başkan Deniz Köken, şunları söyledi: “Ben herkesi bayramını tebrik ediyorum, dünya mazlumlarının da çilesinin biran önce bitmesini, arife günü vesilesiyle dualarımızdan eksik etmemeyi bütün İslam alemine duyuruyorum, temenni ediyorum. Çok büyük bir sıkıntı bunun sebepleri var aslında. İslam coğrafyasının birbirine sahip çıkmaması, kendi ideolojilerini din zanneden İslam ülkeleri var. Onların o hırs yapıp kendi ideolojilerinin din olduğunu kabul etmeyenlere yardım etmemek gibi bir hastalıkları var. Din tek, kitap tek bunu onların hepsine söylüyorum. Hiç kimse bu kitaptan başka bir kitaptan hesaba çekilmeyecekler o yüzden işimiz zor. Allah Filistin'deki kardeşlerimize yardımcı olsun. Cumhurbaşkanımız diplomasi yapıyor, şu anda yoğun bir çalışma içinde, inşallah dünya ayağa kalkar ve biter. Herkesin dualarını bekliyoruz.”