Eyüpsultan Belediyesi tarafından Zal Mahmut Paşa Külliyesi avlusunda düzenlenen kültür edebiyat söyleşileri her gün farklı konuklarıyla devam ediyor.

Kültür İşleri Müdürlüğü tarafından düzenlenen birbirinden özgün programlarda, değerli konuklar ağırlanıyor.

27 Mayıs Pazartesi akşamı yapılan programa “Reis Bey”, “İskipli Atıf Hoca”, “Anka Kuşu” ve “Yalnız Değilsiniz” filmleri ile tanınan Türk Sineması’nın duayen isimlerinden, başarılı yönetmen Mesut Uçakan konuk oldu.

Moderatörlüğünü Raşit Ulaş’ın üstlendiği programda, eski ramazanlar, sanat itikat ilişkisi ve sinema sektöründeki yozlaşma üzerine keyifli bir söyleşi gerçekleştirildi.

TOPLUMUMUZ, SİNEMA VE DİZİ FİLMLERLE DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR”

Söyleşide son dönemde sinema sektöründe ciddi anlamda bir yozlaşma yaşandığını, toplumların çekilen dizi ve sinema filmleri ile dönüştürüldüğüne değinen Uçakan, şunları söyledi:

“Mevcut yozlaşmış sinema ve televizyon ortamıyla mücadele etmek onları yasaklamakla olmaz. Yasakladıkça onların ateşine odun atarız, daha fazla parlamalarına sebep oluruz. Onlara alternatif filmler, diziler çekmek lazım.

ASIL BÜYÜK SAVAŞ KÜLTÜRDEDİR, SANATTADIR”

Ciddi şekilde dünyada bir savaş var. Sürekli silahlanmalarla ülkeler kendilerini bir yere taşımaya çalışıyor; ama asıl büyük savaş kültürdedir, sanattadır. Çünkü kültür ve sanat direkt olarak toplumun gönlüne doğru ışınlanmak anlamına gelir. O gönlü dönüştürdüğünüz zaman toplumu da dönüştürürsünüz.

Bu yüzden Amerika ciddi manada bu sanata çok önem verir. Amerika Hollywood’a çok büyük paralar aktarır. Hatta bu yatırımlar savunma sanayine yaptığı yatırımlardan daha fazladır.

Topla tüfekle sınırlarınıza gelip toplumu dönüştüremeyeceklerini bilirler, ama toplumun içine soktukları filmlerle Ayşe’yi, Fatma’yı birer Hans, Christina yaptıklarını çok rahat görebiliriz.

Onlar gibi yemeye içmeye, onlar gibi davranmaya başlarız. Bu mankurtlaşmadır. Bunu bildikleri için çok önem verirler. Yozlaşma çok kötü bir noktada, bununla mücadele etmemiz lazım.”

Grup Neva’nın tasavvuf müziğinin sevilen eserleri yorumladığı programın sonunda Eyüpsultan Belediyesi Kültür İşleri Müdürü Davut Akgül tarafından Uçakan’a, Eyüpsultan’ın siluetinin resmedildiği, Işıl Özışık imzalı sulu boya tablo hediye edildi.