İslam Bilim Tarihi alanında yaptığı çalışmalar ile tarihimize önemli katkılar sağlayan Prof. Dr. Fuat Sezgin, Eyüpsultan Kültür Merkezinde düzenlenen söyleşi programına konu oldu.

Selahaddin Kocaaslan moderatörlüğünde düzenlenen programın konuşmacıları, UKİD (Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Derneği) Başkanı Musa Serdar Çelebi ve Gazeteci-Yazar Yusuf Kaplan’dı.

Programa Eyüpsultan Belediye Başkanı Remzi Aydın da katılarak konuşmacıları dikkatle dinledi.

Programa farklı yaş gruplarından kadın, erkek ve öğrenciler de katıldı.

BAŞKAN AYDIN’DAN DESTEK

Konuşmacılardan Musa Serdar Çelebi, İslam bilim tarihinin ilerlemesinin önünde duran karşıt düşüncelerin gençlerimizi ve özellikle öğrencileri yanıltmamasını vurgulayarak hiçbir zaman gençlikten ümitsiz olmadığını söyledi.

Konuşmasında Fuat Sezgini ve dünyasını anlamanın önemini sık sık vurgulayan Yusuf Kaplan ise katılımcılara ufkumuzu açacak 100 kitaplık okuma listesini önerdi.

Konuşmacılara teşekkürlerini sunan Eyüpsultan Belediye Başkanı Remzi Aydın Yusuf Kaplan’ın önermiş olduğu kitap listesi ile alakalı Eyüpsultan Belediyesi’nin de çalışmalarının olacağını ifade ederek Musa Serdar Çelebi ve Yusuf Kaplan’a hediyelerini taktim etti.

2019 YILINA ADI VERİLEN PROF. DR. FUAT SEZGİN KİMDİR?

Resmi Gazete'de yayınlanan kararla 2019 yılı Prof. Dr. Fuat Sezgin yılı ilan edildi.

Fuat Sezgin, 24 Ekim 1924 tarihinde Bitlis'te dünyaya geldi. 30 Haziran 2018'de ise İstanbul'da vefat etti. 27 dil bilen Fuat Sezgin İslam tarihi, bilim ve teknoloji alanlarında çalışmalar yapan akademisyendir.

Fuat Sezgin, Erzurum'da ortaokulu ve liseyi bitirip 1943'te İstanbul'a geldi. İstanbul Üniversitesi Şarkiyat Araştırmaları Enstitüsü'nde, Alman şarkiyatçı Helmut Ritter'in öğrencisi olan Fuat Sezgin, Ritter'in tavsiyesi üzerine İslam Bilimlerine yöneldi.

Sezgin, 1951'de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesini bitirdikten sonra Arap Dili ve Edebiyatı üzerinde doktora yaptı. "Buhari'nin Kaynakları" konulu doktora tezini tamamlayan Sezgin, 1954'te doçent oldu.

BUHARİ HAKKINDA BİLİNMEYENLERİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARDI

Doktora tezinde konu olarak seçtiği "Buhari'nin Kaynakları" ile hadis kaynağı olarak İslam kültüründe önemli bir yere sahip olan Buhari'nin, yazılı kaynaklara dayandığı tezini ortaya attı. Fuat Sezgin'in, "Buhari'nin Kaynakları Hakkında Araştırmalar" adındaki takdim tezi 1956'da yayımlandı. Böylelikle bunca zaman Buhari'nin sözlü kaynaklara dayandığı iddialarını çürüttü.

DARBE NEDENİYLE TÜRKİYE'Yİ TERK ETTİ

Ünlü İlim insanı, Türkiye'deki 1960 darbesinde üniversitelerden men edilen 147 akademisyen arasındaydı ve bu nedenle Türkiye'den ayrılarak Frankfurt Üniversitesi'nde çalışmalarına devam etti. "Cabir ibn Hayyan" konusunda 1965'te yazdığı ikinci doktora tezini Frankfurt Üniversitesi Institut für Geschichte der Naturwissenschaften'a sunan ve bir yıl sonra profesör unvanını kazandı.

27 DİL BİLİYORDU

Süryanice, İbranice, Latince, Arapça ve Almanca da dahil 27 dili çok iyi derecede bilen Sezgin, insanlık tarihinin başlangıcından bu yana alanında yazılan en kapsamlı eser olan Arap-İslam Bilim Tarihi'nin ilk cildini, 1967'de tamamlayan Sezgin, 17 ciltten oluşan eserin 18. cildini yazıyordu.