Eyüpsultan Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü tarafından “Okumak Güzeldir” sloganıyla kitap okuma yarışması düzenlendi.

Kitap okuma alışkanlığı kazandırmak, kitap okumayı sevdirmek, Türk Dili ve Edebiyatı'nın seçkin eserlerine ilgiyi artırmak amacıyla düzenlenen yarışmaya İstanbul'da ikamet eden herkes katılabiliyor.

“KAYBOLMUŞ DEĞERLERİ TEKRAR KAZANMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Yarışmayla ilgili değerlendirmelerde bulunan Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken “Kaybolmuş değerleri tekrar kazanmaya çalışıyoruz. Bazı güzel alışkanlıkları geri getirmek istiyoruz. Eskiden insanlar toplu halde okurdu. Şimdi artık sosyal medya kullanılıyor. İnsanlar teknolojiyi kullandıkça okumaktan da uzak kalmaya başladılar. Güzel Türkçemizi güzel konuşamamaya, güzel düşünememeye, diyalog kuramamaya başladılar. Bundan dolayı 7’den 70’e herkesin okuyabileceği kitapları seçerek insanlara farkındalık oluşturmak için böyle bir çalışma yaptık.”

ÖDÜL OLARAK DÜNYA TARİHİNDE İZ BIRAKAN YERLERE GİDİLECEK

“Birbirinden değerli yazarların birbirinden değerli 5 kitabını seçtik, bu kitapları herkes okuyacak, bu kitaplardan sınava tabi tutacağız. Yarışmanın sonunda da ödül olarak Endülüs gezisi var, Saraybosna gezisi var, Kudüs gezisi var. Ödüller 4 kişilik, bir kişi yanında 3 kişi daha götürebilecek. Götüreceğimiz yerler dünya tarihinde iz bırakan güzel yerler.

“GÜZEL TÜRKÇEMİZİ GÜZEL KONUŞALIM”

“Çok gezen mi bilir, çok okuyan mı bilir derler, her ikisini de test ettiriyoruz. Hem okuma alışkanlığı kazandırıyoruz, hem de çok gezmenin de ne kadar önemli bir şey olduğunu ispatlamış olacağız. İstanbul sınırları içinde herkes katılabilir. Güzel Türkçemizi güzel konuşmaya başlayalım. Bu alışkanlığı kazanmamız lazım.” şeklinde konuştu.

KATILIM ÜCRETSİZ

Katılımın ücretsiz olduğu, yaş sınırlamasının bulunmadığı yarışma, www.eyupsultan.bel.tr sitesi üzerinden 28 Mayıs 2020 Perşembe günü, 21.00 - 22.00 saatleri arasında online olarak yapılacak. Yarışmaya katılmak isteyen kitapseverlerin 27 Mayıs 2020 Çarşamba günü saat 17.00'ye kadar www.eyupsultan.bel.tr adresinde yayınlanmakta olan yarışma başvuru formunu doldurmaları gerekiyor.

DERECEYE GİRENLERE ENDÜLÜS, KUDÜS VE SARAYBOSNA GEZİ TURU

Yarışmada dereceye girenleri muhteşem ödüller bekliyor. Birinciye 4 kişilik (Kazanan kişi ve 3 yakını) 7 gece 8 gün Endülüs gezi turu, İkinciye 4 kişilik (Kazanan kişi ve 3 yakını) 4 gece 5 gün Kudüs gezi turu, üçüncüye ise 4 kişilik (Kazanan kişi ve 3 yakını) 3 gece 4 gün Saraybosna gezi turu verilecek.

YARIŞMA NASIL YAPILACAK?

Yarışmaya katılmak isteyen vatandaşlar, Eyüpsultan Belediyesi tarafından belirlenen Türk Edebiyat dünyasının önemli eserleri arasında yer alan Ahmet Hamdi Tanpınar'ın "Beş Şehir", Kemal Tahir'in "Esir Şehrin İnsanları", Tarık Buğra'nın "Osmancık", Mustafa Kutlu'nun "Yoksulluk İçimizde" ve Refik Halid Karay'ın "Memleket Hikayeleri" isimli 5 kitabını kendileri temin etmek suretiyle okuyacaklar.

SINAVDA HER KİTAP İÇİN 10, ÇOKTAN SEÇMELİ 50 SORU

Bu beş önemli eseri de okuyan katılımcılara, online olarak yapılacak yarışmada her kitap için 10, çoktan seçmeli seçenekli toplam 50 soru sorulacak. Sınav süresi 50 dakika olan yarışmada katılımcılar, interneti olan bir bilgisayar, tablet, PC veya akıllı telefondan www.eyupsultan.bel.tr web sitesi üzerinden sisteme giriş yaparak katılabilecekler.

KAZANANLAR NASIL BELİRLENECEK?

Doğru cevaplar dikkate alınarak sıralamanın oluşturulacağı kitap okuma yarışmasında eşitlik olması durumunda, en fazla doğru cevabı en kısa sürede yapan kişiler göz önünde bulundurulacak. Süre eşitliği durumunda ise en fazla doğru cevabı aynı sürede yapanlar arasında 29 Mayıs 2020 Cuma günü 21.00 - 22.00 saatleri arasında 2. bir sınav daha yapılacak.

SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Sınav sonuçları, 29 Mayıs 2020 Cuma günü saat 15.00'de www.eyupsultan.bel.tr adresinden duyurulacak. Ancak 2. sınava ihtiyaç duyulması halinde ise sınav sonuçları aynı gün (Cuma) saat 23.00'de ilan edilecek.

ÖDÜLLERİN TAKDİMİ

Ödül töreninin tarihi ve yeri Haziran ayı içerisinde www.eyupsultan.bel.tr web sayfası üzerinden duyurulacak. Dereceye giren yarışmacıların "Sınav Sonuç Belgesini" 2 Haziran 2020 Salı günü mesai bitimine kadar Eyüpsultan Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü'nden almaları gerekiyor.