Eyüpsultan Belediyesi'nin, Ramazan ayı için düzenlediği Söyleşi programına İlahiyatçı Yazar Prof. Dr. Ekrem Demirli konuk oldu.

Tasavvuf üzerine yapmış olduğu çalışmalarla tanınan Prof. Dr. Demirli, Zal Mahmut Paşa Camii Külliyesi avlusunda düzenlenen programda, son 10 gününün cehennem azabından kurtuluş olduğu müjdelenen Ramazan ayının bu son günlerinde neler yapılması gerektiğinden bahsetti.

Demirli, konuşmasının devamında; 80 – 100 senedir Müslümanların ibadetleri ele alırken bir problemleri olduğundan bahsetti.

“İBADETİ ANLAMAYA ÇALIŞACAĞIZ”

Prof. Dr. Demir, Müslümanların özellikle 'niçin ibadet yapıyoruz, niçin oruç tutuyoruz, niçin namaz kılıyoruz' gibi ibadetler üzerine düşünürken, konuşurken problem ürettiklerini söyleyerek şöyle devam etti;

“İbadetlerden söz ederken sosyolojist bir yaklaşımımız var. Yani ibadetin toplumsal faydaları üzerine odaklanırız. İkincisi ise psikolojist yaklaşım. Bu da içe yönelik. Namaz kılarsınız, oruç tutarsınız bir iç huzur duyarsınız.

Biz Müslümanlar yaklaşık 100 150 senedir birbirimizi ikna etmek için böyle fayda kavramına çok odaklandık. Ben bu fayda kavramını paranteze almadan ibadeti anlayamayacağımızı düşünüyorum. Yani sosyolojik faydayı unutacağız, psikolojik faydayı unutacağız, ibadeti anlamaya çalışacağız.”