Eyüpsultan Belediyesi tarafından Zal Mahmut Paşa Külliyesi Avlusu’nda düzenlenen söyleşi programları her gün farklı konuklarıyla devam ediyor.

Kültür İşleri Müdürlüğü tarafından düzenlenen birbirinden özgün programlarda, değerli konuklar ağırlanıyor.

Ramazan ayının 16. gününde, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim görevlisi ve Yeni Türk Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Şükrü Çoruk, Zal Mahmut Paşa Külliyesi’ndeki Kültür Sohbetleri’nin konuğu oldu.

Söyleşi programında, Grup Neva tasavvuf müziğinin sevilen eserlerini seslendirdi.

Eyüpsultan Belediyesi’nin, Ramazan programlarının ve etkinliklerinin çok kıymetli olduğunu ve Eyüpsultan gibi bir ilçenin tarihine ve kültürüne uygun olduğunu dile getiren Çoruk, emeği geçen herkese teşekkür etti.

Ali Şükrü Çoruk, söyleşi programında Osmanlı Devleti'nde Ramazan ayının nasıl yaşandığını ve nasıl hazırlıklar yapıldığını anlattı.

Çoruk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ramazan Ayı'nın düzgün bir şekilde yaşanması için devlet tarafından bir dizi önlemler alınırdı. Osmanlı Devleti Ramazan konusunda çok hassas davranırdı. Çarşıda, pazarda fiyatlar önceden belirlenir, karaborsanın oluşmasına izin verilmezdi. Ramazan gecelerini güzelleştiren, kültürel ve sosyal düzenlemeler yapılırdı."

Ali Şükrü Çoruk söyleşide, Osmanlı Devleti'nde Ramazan Ayı'nda sosyal hayatı anlatırken, sosyal yardımlaşmanın nasıl yapıldığını örneklerle aktardı.