Eyüpsultan Belediyesi tarafından bu yıl 4.’sü gerçekleşen 'Usta ve Genç Yazarlar Haliç Genç Edebiyat Günleri'nde Buluşuyor' sloganıyla düzenlenen Haliç Genç Edebiyat Günleri’nin ikinci gününde şiir konuşuldu.

Pierre Loti'de düzenlenen 'Şiir Günü'nde genç şairlerin ustalarıyla buluştuğu 'Haliç Genç Edebiyat Günleri'nin konukları usta şair Ömer Erdem ve genç şairler Eray Sarıçam, Cennet İmata, Selim Sina Berk'idi.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Eyüpsultan Belediyesi Kültür İşleri Müdürü Davut Akgül, Eyüpsultan Belediye Başkanı Remzi Aydın'ın yoğun emek verdiği Haliç Genç Edebiyat Günlerinde usta ve genç şairleri bir araya getirmekten mutluluk duyduklarını ifade etti.

Açılış konuşmasının ardından genç şiir severler sahneye çıkarak seçtikleri şiirlerden mısralar okudu.

ERDEM: ŞİİR İNSANIN KENDİNİ ANLAMLANDIRMASINI SAĞLIYOR

Etkinlikte “usta şair” olarak yer alan ve etkinliği modere eden şair Ömer Erdem, insanlar neden şiir yazmaktan, şiir okumaktan vazgeçemez sorularının sorulması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

“Benim bulduğum cevaplardan bir tanesi varlık olarak insan hayatının o zor, çetin sınavlarından geçen varlık olsa da aslında kendi içinde saflaşma ideali barındırır. Mesela hepimizin bir işi var ve bu işe sevgiyle tutkuyla bağlıyız.

Bu iş için sabahtan akşama kadar çalışıp yoruluyoruz. En sonunda yeter biraz dinleneyim demeye başlıyoruz. İnsan da işte aynen böyle bir şeylerden geri durmak istediğimizde hayatın içerisinde bu bunalımlar, mücadeleler ve sıkıntılar içerisinde şöyle biraz geriye çekilip kendisini anlamlandırmak istediği zaman karşısında bulduğu ana değerlerden bir tanesi şiirdir”

SİNA BERK: ETKİLENECEK BÜYÜK ŞAİRLER BULUN

Genç şair Selim Sina Berk ise konuşmasının başında İstanbul'un en güzel seyir teraslarının birisinde toplanıldığını ve Eyüpsultan'ın çok canlı bir yer olduğunu söyleyerek eski dönemlerde birçok şair ve yazara ilham olduğunu belirtti.

Şiirlerinin bu sene kitap haline geldiğini belirten genç şair Sina Berk sözlerine şöyle devam etti:

“Kendimi demlenme sürecine bırakmıştım aslında. Benim temel motivasyonum okumak. Etkilenmenin okumakla çok hızlı bir şekilde ulaşılabilen bir yer olduğunu düşünüyorum. Bir kitapta 'Etkilenecek büyük şairler arayın' sözü beni çok etkilemişti.

Ben de kendime etkilenecek büyük şairler buldum. Fuzuli, Yayha Kemal, Sezai Karakoç gibi şairlerden etkilenerek sonrasında kendime kitap çıkarmaya karar verdim”

İMATA: İYİYİ BAZ ALARAK YAZMAYA BAŞLADIM

Düzenlenen etkinlikte konuşan Cennet İmata, usta yazar-şair Ali Ural'ın yazı atölyesinin kendisine çok şeyler kattığını belirtti.

Şiir yazma gücünü nasıl elde ettiği sorusu üzerine genç şair Cennet İmata, şöyle devam etti;

“Ali Ural'ın yazı atölyesine başlamıştır. Ne iyi yapmışım o güzel insanla tanışmışım. Peygambere bir naat yazılıyordu. Benim peygamber bilgim babamdan ibarettir. Atölyede konuşulduğunda nasıl yazarım hiçbir şey bilmiyorum. Hocam da peygamberini seviyorsan yazarsın dedi. Sonrasında eve giderken Müslüman bir ülkede Müslüman bir babanın kızı olarak iyiyi baz alarak bir şiir yazdım.

Fakat biraz da resim yeteneğimi kullandım. Yazamadığım kısımlarla resimlerle devam ettim. Bitirdiğim de dedim benim gücüm var. Ey benim kelimelerim neredesiniz dedim. O zaman şiir yazma gücümü fark ettim. Ve sonra şiir yazmaya başladım”

SARIÇAM: 28 ŞUBATTAN SONRA ŞİİR EPİK BİR DAMAR BULDU

Türklerin tarih sahnesine çıkışıyla elimizde şiir bulunduğunu belirten genç şair Eray Sarıçam ise şunları söyledi;

“Şiir bizim için ne ifade eder. Daha doğrusu şunu söylemek gerekiyor. Türklerin elinde şiirler yokken Türkler ne yapıyordu. Türklerin tarih sahnesine çıkmasıyla bizim elimizde şiir oldu. Orhun Abideleri aslında şiirdir. Öyle bir hitap kuvveti ve yeteneği vardır. Türkler olarak kendimizi hep şiirle ifade ettik.

Millî mücadele dönemi, ihtilaller ve darbe dönemlerinde hep şiirle ifade ettik. Bugün de aynı şeylerden bahsetmek mümkün. 1980 darbesinden sonra geriye çekilen şiir 28 Şubat'tan sonra epik bir damar buldu kendine. Genç arkadaşların şiirle arasında bir karabet kurduklarını görüyorum. Bu da bana gelecek için umut veriyor”

Haliç Genç Edebiyat Günleri kapsamında düzenlenen 'Şiir Günü' şairlere çiçek ve plaket takdimi ile son buldu.

Etkinliğin sonunda dinleyicilere Sedat Anar, Santur Dinletisi gerçekleştirdi.

Haliç Genç Edebiyat Günleri 28 Nisan’da sona erecek.