Bosna Hersek'in "Bilge Kralı" Aliya İzzetbegoviç'in hayatı Eyüpsultan'da tiyatro sahnesine taşındı.

İlk gösterimlerini sezon başında yapan ve Nova Oyun Yapım tarafından sahnelenen "Aliya" isimli oyunun gala gösterimi Eyüpsultan Kültür Sanat Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Oyuna ek olarak fuaye alanında, Bosna Hersek'teki Aliya İzzetbegoviç Müzesinin katkılarıyla hazırlanan ve Eyüpsultan Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü aracılığıyla özel olarak getirilen İzzetbegoviç'in fotoğraflarından oluşan bir sergi de açıldı.

Programa, AK Parti İstanbul Milletvekili Hüseyin Bürge, Eyüpsultan Belediye Başkanı Remzi Aydın, Eyüpsultan Kaymakamı Abdullah Dölek, AK Parti eski Milletvekili Hüseyin Kansu, Bosna Hersek İstanbul Başkonsolosu Bayan Nidžara Ercan ve Aliya İzzetbegoviç Müzesi Müdürü Adnan Zisko'nun yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Tiyatroseverlerin yoğun ilgi gösterdiği oyunda İzzetbegovic’in hayatı, gençlik döneminden başlayarak son günlerine kadar anlatıldı.

Oyunda, İzzetbegoviç'in insani yönünün yanı sıra mücadeleci ruhu, duygularını anlattığı mektup ve düz yazılarından bölümler de aktarıldı. Savaş yıllarında, Aliya İzzetbegoviç hiçbir devletten destek göremediği halde Türkiye'nin yardım elini uzatmasını anlatan bölüm ise tiyatroseverlerden büyük alkış aldı.

Elçin Gürler'in yazdığı "Aliya"da Çetin Kaya, Tuna Gürcoşkun, Özgür Aygün, Ali Oğuz Şenol, Müfit Çağlayan, Romina Buldanlıoğlu, Özge Sivrikaya, Burak Çevik, Emre Özmen, Muhammed Bozoklu ve Emre Avşar rol aldı.

Hidayet Erdinç'in yönettiği, dekor ve kostüm tasarımını Sibel Tomaç'ın üstlendiği oyun yaklaşık 75 dakika sürdü.

BAŞKAN REMZİ AYDIN: BOSNA BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Gösterimin ardından İzzetbegoviç'i canlandıran oyuncu Çetin Kaya konuşma yaparak, başta Eyüpsultan Belediyesi olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti.

Eyüpsultan Belediye Başkanı Remzi Aydın da İzzetbegoviç'in hayatının oyunda çok güzel bir şekilde yansıtıldığını söyledi. Başkan Remzi Aydın, oyunun yazarı Elçin Gürler'e ayrıca teşekkür ederek, oyunu çok beğendiğini ifade etti.

Bosna'nın, Aliya İzzetbegoviç'in Türkiye'ye emaneti olduğunu belirten Aydın, "Bosna, Boşnaklar bizim için çok önemli. Biz onları çok seviyoruz. Onlarla aynı gönül coğrafyasının insanlarıyız. Aynı medeniyetten ve kültürden olduğumuzu düşünüyorum. Dolayısıyla çok önemsiyoruz onları. Geçmişte olduğu gibi bugün de onların yanındayız, yarın da yanlarında olacağız" diye konuştu.

ADNAN ZİSKO'DAN ÖZEL TEŞEKKÜR

Aliya İzzetbegoviç Müzesi Müdürü Adnan Zisko da ekibin çok güzel bir iş çıkardığını söyleyerek, "Bu oyun bizi çok mutlu etti. Özellikle savaş zamanında bize yardım eden Türk insanına teşekkür ederim. Sizin yardımlarınız bizim için çok önemliydi. Yaptığınız her şey için çok teşekkür ederim. Biz de müzemizle bu tür sanatsal faaliyetleri desteklemeyi sürdüreceğiz" dedi.

Selamlama konuşmalarının ardından Başkan Remzi Aydın, oyunculara ve Aliya İzzetbegoviç Müzesi Müdürü Adnan Zisko'ya hediyelerini takdim etti.

Aliya Sergisindeki katkılarından dolayı FACT'a (Saraybosna Akademik ve Külltürlerarası Çalışmalar Vakfı) teşekkür ederiz.